Centrum Integracji Społecznej w Chełmie
Psychoedukacja rodzinna
Projekt: "CIS nowa szansa-nowe możliwości"

W ramach zajęć realizowane są tematy z zakresu zaburzeń rozwojowych u dzieci. Poruszano zagadnienia z zakresu dysleksji rozwojowej u dzieci, zespołu nadpobudliwości psychoruchowej czy autyzmu wczesnodziecięcego. Uczestnicy wymieniali się własnymi spostrzeżeniami, doświadczeniami.

 
Edukacja zdrowotna

W ramach zajęć edukacji zdrowotnej realizowano tematy dotyczące stylu życia, aktywnego spędzania czasu wolnego oraz wpływu aktywności fizycznej na zdrowie. Niestety, większość z nas zapomina, że tak zwany aktywny wypoczynek jest dla naszego organizmu korzystniejszy niż wypoczynek bierny. By o tym sobie przypomnień wyruszyliśmy wspólnie z uczestnikami na wiosenną wędrówkę po parku.

Więcej…
 
Dania wzmacniąjce nasz organizm wiosną

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Składniki:

400 g makaronu penne

1 brokuł

1 cukinia 3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

200 ml 12% śmietany

200 g sera typu roquefort

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.

Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).



 

Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami

 

Składniki na 1 porcję:

miks ulubionych sałat - spora garść

1 średniej wielkości burak

1 łyżka łuskanych orzechów włoskich

50-70 g sera feta

 

sos (ilość przybliżona):

1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta grubo mielonego pieprzu

Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą.

 
Prace remontowe malarsko-tapeciarskie w ramach projektu "CIS - nowa szansa - nowe możliwości"

Praktyczna nauka zawodu grupy malarz - tapeciarz w Domu Dziennego Pobytu w Chełmie.

Więcej…
 
Spotkanie wielkanocne 2017r

Z okazji Świąt Wielkanocnych w Centrum Integracji Społecznej zorganizowaliśmy spotkanie dla uczestników i pracowników. W ramach konkursu na najpiękniejszą pisankę zaangażowaliśmy się w ozdabianie jaj (metoda skrobania). Z pisanek wykonanych przez uczestników wyłoniono trzy najładniejsze pisanki. Ponadto mogliśmy degustować świąteczny barszczyk przygotowany przez grupę kulinarną. Spotkanie przebiegało w wiosennym nastroju i miłej atmosferze.

Więcej…
 
Życzenia świąteczne

 
Targi Edukacji i Pracy

W dniu 7 kwietnia 2017 r. zostały zorganizowane w Chełmskiej Bibliotece Publicznej przez Ochotnicze Hufce Pracy Targi Edukacji i Pracy. Nasi uczestnicy również uczestniczyli w targach, mogli zapoznać się z ofertami pracy krajowej i zagranicznej, ofertami edukacyjnymi i szkoleniowymi.

Więcej…
 
Praca z grupami opiekunek dziecicych i osob starszych oraz grup gospodarczych

Wykonywanie kartek świątecznych, stroików i tablicy z aktualnymi informacjami na temat grup zawodowych.

Więcej…
 
Wiosna sprzyja aktywności seniorów
Niskie zimowe temperatury, wcześniej zapadający zmierzch, śnieg i śliskie powierzchnie nie sprzyjają aktywności wśród seniorów szczególnie na świeżym powietrzu. Wiosna to jednak bardzo szczególny czas.Po zimowym leniuchowaniu warto byłoby się nieco rozruszać. Zastałe kości i mięśnie potrzebują ruchu i dostępu do świeżego powietrza. Należy pamiętać,że ruch to także lepiej działający układ oddechowy, układ krążenia a nawet poprawa pracy układu pokarmowego. Nie wspominając już o lepszym samopoczuciu psychicznym i ogromnej radości, jaką sprawia przebywanie na dworze. Wybór aktywności fizycznej jest uzależniony od stanu zdrowia każdego z nas. Niektórzy lubią biegać i wychodzi im to na zdrowie, a innym nawet przy truchtaniu wysiadają stawy. Dlatego warto poszukać rodzajów aktywności na miarę swoich możliwości. W ostatnim czasie hitem wśród seniorów jest nordic walking, czyli spacer z kijkami. Warto też zastanowić się nad jazdą na rowerze albo skorzystać z możliwości jakie dają siłownie pod chmurką. Ilość treningów najlepiej dostosować do swoich możliwości.

Jeżeli to możliwe, każdego dnia należy skorzystać z aktywności na świeżym powietrzu. Zaleca się codzienny spacer 30 -60 min.Typowe zajęcia ruchowe wskazane są 2-3 razy w tygodniu np. kolarstwo, pływanie. Ruch, a zwłaszcza aktywność na świeżym powietrzu doskonale działają na nasz organizm. Spowalniają procesy starzenia, poprawiają kondycję mięśni i kości, wspomagają pracę płuc i serca. Warto jednak pamiętać, że w wieku 60+ sam ruch nie wystarczy. Aktywny sezon warto rozpocząć od prawidłowej diety, wyeliminowaniu szkodliwych używek i poprawie jakości zdrowia psychicznego. Wiosna to przecież czas, by częściej wychodzić z domu a tym samym odnowić kontakty towarzyskie oraz rozwijać swoje zainteresowania. Nie należy jednak zapominać o przyjmowaniu zaleconych leków. Dobre samopoczucie psychiczne i aktywność fizyczna są gwarancją długiego życia w pełnym zdrowiu.

 
Warsztaty umiejtności społecznych

"Ślepiec" - ćwiczenia dotyczące budowania zaufania.

Więcej…
 
«pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia»

Strona 8 z 30